Uusien kenkien valinta

Aloitteleva bloggaaja joutuu usein miettimään syitä blogin aloittamiselle ja kirjoittamiselle. Sitä olisi hyvä miettiä myös pidempään bloganneena ja minulla syy on se, että haluan jakaa tietojani ja taitojani eteenpäin muille.
Moni ei välttämättä tiedä, että minulla on jonkun verran tietoa kengistä ja jaloista, olinhan yli 1,5 vuotta kenkämyyjänä. Ja moni varmaan ajattelee ettei kenkiä ostaessa tarvitse juuri mitään tietoa kengistä, kunhan ottaa koon mikä vastaa omaa jalkaa. Mutta jos olet huomannut ettei vaateostoksillakaan tämä aina päde niin ymmärrät varmaan miksei se toimi kenkienkään kanssa. Annanpa teille siis muutaman vinkin uusien kenkien valintaan!


Ballerinat

Ballerinojen pitäisi istua kuin hansikkaat, ei puristaa tai olla liian löysät. Aina kannattaa kokeilla kenkää molempiin jalkoihin (oli kyseessä millainen kenkä tahansa), jalat eivät ole identtiset.

Ballerinoissa kengän kärkeen ei tarvitse jäädä paljoa ylimääräistä tilaa. Joskus kuitenkin kengän kärki saattaa tuntua ahtaalta jos kärki on matala, mutta varpaankyntesi osoittavat ylöspäin. Kärjestä tilaviakin ballerinoja kuitenkin on. Silloin täytyy kuitenkin muistaa, että joutuu ehkä tinkimään ulkonäöstä.

Kapeajalkaisten on ehkä vaikea löytää sopivia ballerinoja, sillä "reunoihin" saattaa jäädä ylimääräistä tyhjää tilaa. Kapeitakin ballerinamalleja on, kysy rohkeasti myyjältä heidän kaupan valikoimista. Sama juttu leveälestisillä (kuten minulla). Olen tästä johtuen tykästynyt kangaspäällysteisiin ballerinoihin, jotka antavat sopivasti tilaa leveälle jalalleni. Saman asian ajaisi nahkaiset ballerinat.


Korkokengät

Varpaat liukuvat helposti korkokengässä ihan kengän kärkeen, joten joskus (Huom! Joskus!) normaalikokoasi pienempi koko voi olla jopa parempi. Kenkä ei saa kuitenkaan puristaa. Jos kengässä tuntuu olevan liikaa tilaa, niin kannattaa kokeilla päkiän alle puolipohjallista, joka "vie tilaa" kengästä ja nostaa samalla jalkaa ikäänkuin taaksepäin. Muista että samalla kengästä tulee kärjestä ahtaampi.

Jos kantapääsi nousee avokkaassa - eikä väljyyttä ole kuin korkeintaan puolisenttiä - kannattaa kokeilla kengän sisäpuolelle liimattavaa sukansuojusta. Se helpottaa pitämään kantapään paikallaan, jottei se nousisi enää ylös. Päältä umpinaisissa korkkareissa (ei avokkaat) vaikuttaa myös jalan "rintavuus" eli miten paksu/ohut jalka on jalkapöydän päältä.
Jalan lesti eli päkiän kohdalta mitattu leveys vaikuttaa taas siihen minkä mallisiin kenkiin kannattaa paneutua. Leveälestisille on ihan omia kenkiä ja kapeajalkaisten kannattaa taas kääntyä henkilökunnan puoleen.
Jalalle optimaalinen korko on noin 3-4cm, joka ei rasita tervettä jalkaa kovinkaan paljoa. Tätä korkeammat korot alkavat jo vaikuttaa painon jakautumiseen jalkapöydällä ja voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia jatkossa.


Lenkkarit/Tennarit

Umpinaisissa kengissä (tennarit yms. nauhakengät) on taas hyvä jos pisimmän varpaan jälkeen tyhjää tilaa jää noin 0,5 - 1,5 cm. Eli tyhjää tilaa saa olla. Kunhan varpaat ei osu kärkeen, tai hankaa sivusta! Idea on sama kuin korkokengissä, jalka työntyy kävellessä hiukan kärkeä kohti. Ja pieni tila kärjessä estää varpaita tai varpaidenkynsiä hankautumasta kävellessä.
Jalka turpoaa kuitenkin päivän mittaan, ja varsinkin seisomatyötä tekevällä ja pitkiä matkoja kävelevillä, joten kengässä on hyvä olla jalalle tilaa turvota. Ja jalka turpoaa lähinnä leveyssuunnassa. Tämäkin on hyvä ottaa huomioon sopivaa kenkää valitessa.


Materiaalit

Nahkakengät antavat aina periksi, sillä nahka venyy helpommin. Mitä pehmeämpi nahka niin sitä nopeammin ja helpommin se mukautuu jalan muotoon. Keinomateriaalit antavat huonosti periksi, joten jos tuntuu että kenkä yhtään puristaa jo kaupassa kokeillessa niin on paras jättää se hyllyyn.
Nahkakengät hengittävät kaikista parhaiten ja keinomateriaalit huonoiten. Kovasti hikoavalle jalalle paras materiaali on siis kokonahkainen kenkä. Mokka- ja nupukkinahalliset kengät ovat hyvin herkkiä kosteudelle ja tahroille. Kaikkia nahkakenkiä onkin hyvä suojata ja hoitaa. Ihan niin kuin omaa ihoaankin hoidetaan. Siitä lisää seuraavassa kenkäpostauksessa.

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3