Minun HYGGE

Luin Hygge-kirjan noin kuukausi takaperin ja tykkäsin sen ideologiasta heti. Mä tykkään enemmän ja enemmän olla nykyään kotona. Oon aina tykännyt olla itsekseni tai tehdä omia juttuja, ja aina tykännyt sellaisesta rennosta kotona olemisesta. Parasta on kuitenkin kun saa olla pienellä kaveriporukalla, perheen kanssa tai poikaystävän kainalossa; rennosti, höpötellä niitä näitä, hörppiä kupin tai pari kahvia pienen kakkupalan kera tai vain katsella televisiota kynttilän valossa vilttiin käpertyen.



"Hyggessä on kyse enemmän tunnelmasta ja kokemisesta kuin konkreettisista asioista. Sitä on yhdessä olo rakkaiden kanssa. Kodikkuuden tunne. Turvallisuuden tunne, joka mahdollistaa suojavarustuksen laskemisen."
- Meik Wiking, Hygge



 Maailman onnellisin kansa, tanskalaiset, ei voi olla väärässä. Tanskalaisille hygge on sana, jota viljellään kaikkialla. Lempihousut ovat hyggebukser. Sunnuntaisin tapahtuva hyggeily on puolestaan sondagshygge. Sanaa käytetään adjektiivina, verbinä ja se liitetään monesti edellä mainittuun tapaan toisiin sanohin, luoden uusia merkityksiä. Alkuperäinen norjankielinen sana tarkoitti hyvinvointia. Hygge on osa tanskalaista kulttuuria kuten ruotsissa mysig tai norjassa koselig.



Mulle introverttinä hygge sopii erinomaisesti. Introvertit saavat energiaa sisäisestä stimulaatiosta. He omistavat sosiaalisuutensa usein läheisten kanssa käytyihin merkityksellisiin keskusteluiihin. En ole sellainen, joka tykkäisi isoista juhlista, joista en tunne ketään. Ja en varsinkaan tykkäisi, jos niille tuntemattomille olisi pakko puhua. Niin iso epämukavuusalue mulle. Introverteille sopii hyggessä se pienessä noin 3-5 hengen porukassa rentoutuminen, yhdessä tehden ja keskustellen. Se ei syö silloin liikaa energiaa kanssakäymiseen.



 Helpointa ehkä ymmärtää hyggen tunnelma on kun miettii joulua. Sitä seesteistä tunnelmaa, rauhallisuutta ja lämpöä. Yhdessä tekemistä, rentoutumista, rakkautta. Kun pääsee siihen tunnelmaan mikä jouluna varmasti monilla vallitsee, voi ehkä ymmärtää mitä hygellä haetaan. Ja tarkoitushan on, että hyggeä olisi jokaisessa arkipäivässä. Työpaikallakin. Itse olen töissä päässyt lähinnä pukeutumisen kautta hyggeen tilaan. Ja oikeastaan vain silloin kuin teen etänä kotona töitä. Silloin voin kääriytyä vilttiin, ottaa kupin kuumaa kahvia ja laittaa kynttilänkin työnteon ohella palamaan.



 Vaikka hyggeä on sanana vaikea suomentaa, sille tärkeitä piirteitä ovat mm.
Valo - kynttilät, takka, lämmin valo
Pukeutuminen - rento kerrospukeutuminen, neuleet, huivit, villasukat ja musta väri
Koti - hyggekrog, puiset esineet, luonto, kirjat, keramiikka, vintage, viltit, tyynyt, VALO
Nautinto - kuppi kahvia, herkkuja, itse tehdyt ruoat, hillot tai mehut yms.
Seura - läheiset ihmiset, ystävät, läsnäolo, läheisyys, yhteenkuuluvuus



Piirsin omaan bujoon muistutukseksi Hygge Manifestin, josta tuli hyvin esille kaikki hyggeen liittyvät osa-alueet. Näin ne eivät pääse unohtumaan normaaliarjessakaan.

Oletteko te lukeneet Hygge-kirjaa tai muuten tutustuneet aiheeseen? :)

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3