KonMarita vaatekaappisi!

Luin paljon hehkutetun KonMari-kirjan viime syksynä yhdellä bussimatkoistani Lappeenrannasta Joensuuhun. Kirja kertoo käytännön ohjeita kodin ja elämän raivaamiseen. Marie Kondon kehittelemän menetelmän ydinidea on säilyttää vain iloa tuottavat tavarat (tavara voi tuottaa iloa myös käytännöllisyydellään), järjestää koko koti kuntoon kerralla ja säilyttää näiden avulla koti jatkuvasti järjestyksessä ja siistinä.
Metodi alkaa vaatteiden raivauksesta ja se on oikeastaan suurin asia johon olen käyttänyt aikaa (terveisin entinen vaatehamstraaja). Niitä nimittäin löytyy aivan valtavasti. KonMarin tavoitteena on, että kaappiin jää ehjiä, istuvia, kauniita ja omaan elämään sopivia vaatteita. Itse olen jo päässyt eroon isosta osasta vaatteita, mutta edelleen teen silloin tällöin pientä raivausta. Varsinkin nyt kun olemme muuttamassa, tuntuu helpommalta vain myydä tarpeettomia pois, kuin raahata niitä satoja kilometrejä turhaan.


Vaatteiden raivaaminen alkaa niiden keräämisestä vaikka keskelle olohuoneen lattiaa. Ja kasaan pitää kerätä kaikki vaatteet kaapista, eteisestä, varastosta, sängyn alta. Pyykit voivat odottaa siihen kunnes ne on puhtaita. Seuraavaksi vaatteet kannattaa jakaa kategorioihin:
- yläosat
- alaosat
-ripustettavat (esim. mekot,jakut ja neuleet)
- sukat
- alusvaattet
- käsilaukut
- asusteet
- erikoisvaatteet (uimapuvut, virkapuvut)
- kengät
Mä taisin käydä mun vaatteita aluksi läpi vähän miten sattuu ja siksi varmaan niitä tarpeettomia ilmaantuukin vähän väliä uusia. Helpointa on aloittaa muiden vuodenaikojen vaatteista. Tämän hetken vaatteista ajattelee herkemmin, että tätä voisin käyttää ensi viikolla ja tuotahan vasta käytin. 


Vaatteista säilytetään ne, jotka tuottavat iloa. Tai esimerkiksi toppahousut voivat tuottaa iloa, sillä ne lämmittävät talvella. Mä laitoin helposti pois sellaisia vaatteita, joita en ollut käyttänyt esimerkiksi yli vuoteen. Toisaalta kaapissa roikkuu edelleen myös sellaisia yksilöitä. Eli en ole osannut päästää niistä irti, vaikka ilmeisesti pitäisi. Joku vaate ei välttämättä mahdu enää päälle, mutta kun näet sen kaapissa tulet saman tien iloiseksi. Sellaiset vaatteet saa KonMarin mukaan jättää. En ehkä ole samaa mieltä. 
Joidenkin vaatteiden kohdalla saattaa ajatella, että en käytä tätä enää muualla, mutta kotona tämä menee vielä ihan hyvin. Tämä on metodin mukaan väärin. Vaatteita ei ikinä pitäisi alentaa kotiasuiksi!! Jos vaate ei tunnu mukavalta päältä töissä, niin ei se välttämättä tunnu kotonakaan. Todennäköisimmin vaate tulee roikkumaan vain kaapissa ja ai että tämä on minulle niin tuttua... :D 


KonMari-kirja opettelee taittelemaan vaatteet myös "oikein" ja järjestelemään ne kaappiin vierekkäin eikä päällekkäin. Olen itse huomannut, että näin tosiaan vaatteet vie vähemmän tilaa ja näin ne ovat myös helposti nähtävissä yhdellä vilkaisulla. Mulla on tällä hetkellä vain t-paidat, hameet, shortsit ja muutamat välihousut viikattuna tähän tyyliin, mutta jo se on tuonut kaappiin hurjasti lisää tilaa. Lähinnä minua helpottaa siinä se, ettei kappi näytä niin täydeltä, vaan se on ilmavamman oloinen. Ja vaikka metodissa taitellaan vaatteet aika pieniksi mytyiksi, ne eivät mene yhtään ryppyyn.
Menetelmä on helppo uusia esimerkiksi puolen vuoden välein tai niin usein kun on tarvis. Toisaalta monesti idea ja oppi on saattanut juurtua sen verran syvälle, että karsimista alkaa tehdä huomaamattaan. Käytin ihan muutama viikko sitten erästä toppia, jonka olen hankkinut noin kolme vuotta sitten. Se oli vielä viime kesänäkin lempitoppini. Viimeeksi kun se tuli pesusta totesin sen kuitenkin joutuvan myyntiin. Se ei enää tuottanutkaan iloa. Mutta se on tehtävänsä tehnyt.
Voin kertoa, etten ole hirveästi ylimääräisiä ostellut viime syksyn jälkeen. Mietin kaupassa aina tarvitsenko tätä oikeasti ja vaatteiden kanssa yritän miettiä mahdollisimman monta tapaa käyttää sitä jo olemassa olevien vaatteideni kanssa. Tämän kesän aleista esimerkiksi en löytänyt vielä mitään. Uudet farkut ovat etsinnässä, mutta ainoastaan koska aiemmat ovat hajoamispisteessä. 

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3