Somekiusaaminen

Olen muutamassa Facebook-ryhmässä törmännyt ihan järkyttävään somekiusaamiseen. Olen viime vuosien aikana lukenut joistain blogeista, kuinka anonyymit lukijat kirjoittelevat sopimattomia asioita ja oikeastaan kiusaavat bloggaajaa. Itse olen koko kuusi vuotisen "blogiurani" aikana saanut vain yhden vähän ikävämmän kommentin, ja senkin luokittelin vain päivittelyksi - en kiusaamiseksi. 
Nykyään kiusaaminen on näköjään siirtynyt Facebook-ryhmiin, jossa kiusaaminen tapahtuu kuitenkin omalla nimellä. Muistan kyllä itsekin saaneeni muutaman ilkeän kommentin omiin Facebook-kuviini tai päivityksiini, mutta aika nopeasti nämä "kaverit" ovat poistuneet mun listoilta. 
Olen Facebookissa muutamassa naisvaltaisessa ryhmässä, jossa tehdään aloituksia ihmisten löytämiseksi tai vain keskustellaakseen ylipäätään naisten asioista. Olen huomannut monessa ketjussa, kuinka aloittaja joukkolynkataan muiden ryhmäläisten toimesta, vaikka hän olisi selittänyt tilanteensa ja asiansa kuinka hyvin.
En ymmärrä sitä, että monen eri ihmisen pitää samasta asiasta huomauttaa kirjoittajaa tai puuttua asioihin, jotka eivät suoranaisesti liity aiheeseen.
Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään!


Kaikista pahin case, johon olen törmännyt on ollut somea kohahduttanut NSB-tapaus (Nordic Style and Beauty -ryhmä), jossa erikoiset ryhmän/yrityksen omistajuuskiistat alkoivat valua ryhmäläisten nähtäväksi ja tapaus on paisunut nyt jopa niin, että sitä puidaan omistajien toimesta muissakin ryhmissä.
Itse poistuin NSB-ryhmästä, sillä koko touhu alkoi vaikuttaa epäilyttävältä enkä halunnut osallistua omistajien kiistoihin. Minusta on vain huvittavaa, että nyt tapaus tosissaan julkaistiin toiseen Fb-ryhmään screenshotteineen päivineen ja sama joukkolynkkaaminen muiden ryhmäläisten puolesta jatkuu. Puolesta sekä vastaan.
Osa ei haluaisi nähdä koko riitelyä enää ollenkaan (niinkuin minäkään) ja osa tuntuu vain syttyvän muiden riitojen selvittelyistä. En myöskään ymmärrä näissä tapauksissa sitä, että haukutaan toisia, vain koska he ovat eri mieltä tai eivät usko mitä heille yritetään syöttää.
Kaikista kauheinta mun mielestä on se, että tätä haukkumista puolustetaan sillä, että se tehdään omalla nimellä ja että somekiusaaminen ei ole yhtä vahingollista kuin fyysinen kiusaaminen. Ja tähän syyllistyy sekä nuoret että aikuiset ihmiset. 


Minusta ei voida vähätellä somekiusaamisen haittoja, sillä kyllähän ne vaikuttavat kiusattavaan. Jotkut eivät uskalla mennä kouluun, sillä heidän kiusaajat käy samaa koulua. Osasta tuntuu ettei heillä ole yhtään kavereita ja monet ovat jopa päätyneet lopullisiin ratkaisuihin.
Minusta olisi hienoa keskustella asioista Facebook-ryhmissä ilman pelkoa siitä, että sinut tuomitaan kommenttiesi tai mielipiteitesi perusteella. Aina saa minusta argumentoida vastaan, mutta joukkolynkkaus tuntuu varmasti jokaisesta pahalta.
En aio poistua ryhmistä, sillä niissä on minusta paljon hyvääkin, mutta en aio kommenteillani tai tykkäyksilläni tukea tällaisia ketjuja. Minusta on paljon kivempi osallistua mukaviin keskustelunaloituksiin ja kehoitan teitäkin samaan! 

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3