Eka kerta, kun...

Luin tällä viikolla Tuija State of mind -blogista jutun ensimmäisistä kerroista. Tuija kertoi hänen jäljellä olevistaan ensimmäisistä kerroista ja listaan kuului niin naimisiinmenoa kuin tutkintoon valmistumista. Jäin pohtimaan omia ensimmäisiä kertojani, niitähän on vaikka ja mitä.
Ensimmäinen kerta kuin puhuin, kävelin ym. lapsena koettuja ensimmäisiä kertoja, ja kun tarkemmin miettii niin vähän vanhempanakin on kokenut paljon ensimmäisiä kertoja. Ajattelin listata teille joitakin mun ekoja kertoja ja kertoa teille vähän lisää niistä.

Ekan kerran, kun..
..kuljin yksin julkisilla. Kuljin eskariin 6-vuotiaana yksin bussilla. Tai en ihan yksin, sama bussi oli yleensä täynnä ala- ja yläasteelaisia, ehkä jopa lukiolaisia. Mulla oli 4km matkaa eskariin, joten mulle laitettiin aamuksi herätyskello soimaan klo 10 (muistaakseni, koska kerkesin kattoo aamusin Tunteita ja tuoksuja -sarjaa aina hetken aikaa:D) ja siitä tiesin lähteä bussipysäkille. Nykyään en tiedä kuinka moni laittaa 6-vuotiaan kulkemaan yksinään niin pitkää matkaa.
..menin kouluun. Koska olin käynyt eskarin vähän kauempana, niin meidän luokalla ei ollut kuin muutama poika, jotka tunsin entuudestaan. Olin myös pienenä tosi ujo, joten eka koulupäivä meni muistaakseni suhteellisen yksin. Istuin yksinään luokassa (paripulpeteissa) ja muistan, että ekan koulupäivän jälkeen kotiin, piilouduin keittiön pöydän alle ja itkin. Onneksi äiti sitten soitti meidän opettajalle ja hän järjesti seuraavana päivänä minulle välitunniksi leikkikaverit.
..värjäsin hiukset. Mun hiuksiin laitettiin ekan kerran muistaakseni kolmannella luokalla vaaleita raitoja. Koko pää värjättiin 10-vuotiaana punaiseksi ja noita vanhoja kuvia katsellessa sain vuonna 2013 idean muuntua taas punapääksi (kuva ylhäällä). 10-vuotiaasta lähtien mulla on siis hiusten väri vaihdellut vaaleasta jopa ihan mustaan, höystettynä välillä jollain kivoilla tehosteväreillä (esim. pinkillä, turkoosilla, liilalla jne.)

..kävin jääkiekkomatsissa. Ylempi kuva on tältä keväältä Kiekkokoplan ulukoilmaottelusta. Ja koska tällä hetkellä jääkiekko on meidän (pienessä) perheessä aika isossa roolissa, niin kävin muistelemaan ensimmäistä livenä nähtyä jääkiekko-otteluani. Muistan että peli oli Jokerit - TPS, ja oltiin tosissaan Hartwallilla sitä katsomassa. Olen ollut ehkä noin kymmenen vanha, korkeintaan. Kaikista eniten taisi kiinnostaa kuitenkin TPS:n fanikatsomo siellä yläparvella, heillä oli hyvä meno.
..kävin ulkomailla. Olen ihan ensimmäisen lomareissuni tehnyt noin puolitoistavuotiaana. Olimme äidin puolen sukulaisten kanssa Gran Canarialla juhlimassa mummin 50-vuotissyntymäpäiviä. Sen jälkeen Espanjaan onkin tullut tehtyä muutama reissu. Hirveästi ei muistoja tuolta ensimmäiseltä reissulta ole, mutta jonkinlaisen Espanja-kipinän tai kaukokaipuun se on minussa herättänyt.
Mallorcalta 2014.

..seurustelin. Hah, olen ensimmäisen kerran seukannut jo ala-asteella neljännellä luokalla. Saman pojan kanssa myös muistaakseni kuudennella luokalla, ennen kuin jouduimme etäsuhteeseen. :D Ensimmäiseksi varsinaiseksi seurustelusuhteekseni lasken kuitenkin vasta lukion alussa aloitetun suhteeni, joka on tähän astisista pisin. Mutta jos teidän mielestänne tuo kymmenen vuotiaana seurustelu on aikaista, niin tiedoksenne: pikkuveljelläni oli "tyttöystävä" jo päiväkodissa.
..olin humalassa. Ikää oli muistaakseni 14-vuotta. Koko illan aikana taisin juoda kolme siideriä tai lonkeroa. Yöllä oksentaessa ei ollut hirveän mukavaa, mutta näin jälkikäteen ajateltuna olihan se aika hauska ilta. Tai ehkä lähinnä huvittava..
lähde: pixabay

..poltin tupakkaa. Noniin kaikki pahuudet julki. Tästä en osaa sanoa ajankohtana muuta kuin että yläasteella. Luultavasti ysillä. Yksi kaveri opetti vetämään savuja keuhkoon, mutta eihän se nyt ihan putkeen tainnut mennä. 18-vuotta täyttäessä oli sitten hienoa kun sitä sai ostaa itse, joten tulihan sitä silloin muutama aski polteltua. En kuitenkaan suosittele kenellekään!
..menin töihin. Ekat kesätyöni olen käytännössä tehnyt isostelemalla, mutta varsinaisen ensimmäisen kunnon kesätyöni tein noin 16- (vai 17-)vuotiaana hotellin keittiöapulaisena. Vähän on tullut tehtyä myös puhelinmyyntiä, kaupan kassaa ja rakennusfirman arkistointihommia. Ensimmäinen "oikea" työpaikkani oli kuitenkin McDonald'silla, jossa aikaa vierähtikin opiskelujen ohessa vähän yli kolme vuotta. 

..ajoin autoa. Muistan että olen pienenä istunut iskän sylissä etupenkillä ja "ohjannut" auton parkkiin. Oikeasti olen kuitenkin istunut äitin auton rattiin vähän ennen oman autokouluni aloittamista melkein 18-vuotiaana, ja voin kertoa että äidin mielestä se on ollut varmaan kauhein kokemus ikinä. :D En osannut ajaa äitin autoa yhtään ja sammutin sen moneen kertaan ohjeista huolimatta. Onneksi autokoulun auto olikin sitten helpompi ajaa eikä autokoulun opettajalleni varmasti jäänyt vartaavia traumoja. Huvittavinta ehkä tässä on se, että puoli vuotta ajokorttini saamisen jälkeen ajelin sillä samaisella äidin autolla viime jouluun asti. Vieläkin kaipaan Smartia, lempska-autoni ikinä! <3
..muutin kotoa. Muutin vanhempieni luota vasta 21-vuotiaana. Kävin koulua kuitenkin niin lähellä, että turhaa olisi ollut maksaa omasta kämpästä. Mielummin säästi sitten kunnolla ennen omilleen muuttoa. Muutin ensimmäiseksi silloisen poikaystäväni kanssa yhteiseen kämppään, mikä oli mielestäni hyvä ratkaisu sillä opin siinä samassa vuokrien maksut yms. Ja toisaalta siitä oli helppo sitten muuttaa omilleen, kun tavallaan osasi jo sen puolen. Ekat viikot yksinään omassa kämpässä tuntuivat silloin todella hiljaisilta ja yksinäisiltä, mutta onneksi siihen tottui nopeasti. Vielä yksinäisempää olisi varmasti ollut muuttaa suoraan kotoota yksi, varsinkin kun meillä on kotona 6-henkisen perheen takia ollut aina jonkin verran hälinää.
Millaisia ekoja kertoja teillä on ollut?

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3