Aineenvaihdunnan boost up!

Alotin tällä viikolla käymään salilla, kun saatiin kaverin kanssa kuukauden lahjakortit sinne! Tuntuu paljon kivemmalta kuin kotona treenatessa. Saa heti isommat painot käyttöön, ja tulokset näkyvät siten nopeammin! Olen jo aika innoissaan, eiköhän tuon lahjakortin jälkeen tule ostettua sitten ihan varsinainenkin kortti salille. Saadaan sitten jo toinen tämän vuoden tavoite paremmalle mallille! ;)

Tänään aattelin kertoa teille vähän aineenvaihdunnasta! Se on kuitenkin tärkeä osa terveellistä, toimivaa elämää ja siihen on kuitenkin itse helppo vaikuttaa. Löysin tikis.fi:n sivuilta hyvän kymmenen kohdan listan aineenvaihduntaan vaikuttamisesta. Näiden lisäksi siihen vaikuttaa myös geenit, ikä, sukupuoli ja hormoonit.

1. Syö usein
Mä olen jo pidemmän aikaa kuuluttanut 3-4 tunnin välein olevien ruoka-aikojen perään. Vaikka tästä löytyykin paljon näyttöä, niin olen myös käynyt muutamat riidat tämän toimivuudesta. Ainakin ite huomaan että vähintään neljän tunnin jälkeen alkaakin olla jo oikeasti kova nälkä. Eikä nälkä ole yhtään hyvä juttu, sillä keho ei silloin tiedä milloin saa seuraavaksi energiaa ja ryhtyy säästöliekille. Tämä vaikeuttaa rasvan palamista! Aamupala on myös erittäin tärkeä, sillä se saa kropan tehostamaan aineenvaihduntaa nukutun yön jälkeen. Onneks oon aina syönyt kiltisti aamupalani! (Ilman aamupalaa oon ihan hirviö!)

2. Harrasta liikuntaa
Tämä nyt on varmaan kaikista selkein kohta. Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän kulutat myös levätessä! Jos haluaa nopeammin tuloksia, niin kannattaa kehittää isoja lihaksia, kuten reisiä, jotta aineenvaihduntaa nopeutuu. :)


3. Nuku tarpeeksi
Tämä kohta tuntuu monelta nykyään unohtuvan. Ainakin itsestä tuntuu, että mitä vanhemmaksi sitä tulee niin enemmän tulee valvottua. Olen monesti yrittänyt pärjätä vain kuuden tunnin unilla, ja kuvitellut että yhtä virkeä olen kuuden kuin kahdeksankin tunnin unilla. Tikiksen mukaan huonosti nukuttu yö voi alentaa aineenvaihduntaa 20%:lla. Se on suhteellisen iso luku. Täytyy siis ruveta panostamaan enemmän unenlaatuun.

4. Syö proteiinia
Proteiini on tärkeä aine lihasten kasvattamiseksi. Ja mitä enemmän omaat lihaksia, sitä enemmän kulutat levossa! Olenkin yrittänyt nyt vetää proteeini- ja palautusjuomia reippaasti treenien päätteeksi.

5. Seiso mahdollisimman paljon
Tämä on mulle ehkä vaikein toteuttaa. Oon todella mukavuudenhaluinen ja lösähdän liiankin helposti rankan päivän (ja vähemmänkin rankan) jälkeen sohvalle. Päivässä ei kannattaisi kuitenkaan istua passiivisena enenmpää kuin 4 tuntia, muuten rasvan ja kolesterolin aineenvaihdunta hidastuu.

6. Juo kahvia
Tämäkin taitaa olla monelle tuttu juttu! :D Kahvia ei kannata kuitenkaan kitata älyttömiä määriä. Ja kannattaa muistaa, että kahvi kiihdyttää aineenvaihduntaa vain hetkellisesti.

Kaikki kuvat otettu Pinterestistä.
7. Huolehdi vitamiineista
Aineenvaihdunnalle tärkeitä vitaamiineja ovat mm. D, kalsium ja rauta. Itselläni kalsiumin saaminen on hieman vähentynyt kun en ole juonut maitoa enää tarpeeksi. D-vitamiinin otan itse purkista (silloin kun muistan) ja rautaakin pitäisi saada enemmän kuin tällä hetkellä. Eikun lihaa ja kasviksia popsimaan!

8. Juo vettä
Veden juominen on varmaan toiseksi tunnetuin tapa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Itselleni tämä varsinkin tuotti vaikeuksia, en huomannut janon tunnetta lähes ollenkaan. Nyt hankin puhelimeen uuden sovelluksen, jonka nimi on water your body. Merkkaan sinne aina kun olen juonut vettä (tai muita nesteitä) ja sovellus näyttää kuinka paljon olen juonut sekä paljon tänään pitäisi vielä juoda. Muistakaa oikeasti juoda vettä, sillä nestehukka hidastaa aineenvaihduntaa!

9. Vältä sokeria
Sokeri tunnettavasti nostaa insuliinitasoja ja tämä taas kertoo aineenvaihdunnalle että on jälleen kerran aika mennä säästöliekille. Karkkipäivä silloin tällöin (esim. kerran kahteen viikkoon) on parempi idea kuin päivittäinen happohyökkäys hampaille ja aineenvaihdunnalle.

10. Älä stressaa
Tähän on vähän vaikeampi sitten vaikuttaa. Ainakin omasta mielestäni! Stressi nostaa kehon kortisoli-tasoja, mikä taas huonontaa aineenvaihduntaa. Keho siis suojelee liialta rasitukselta ja hidastaa elintoimintoja. Mä stressaan kyl niin paljon kaikista asioista, että taidan tarvita jonkin sortin ammattiapua, jotta stressi ei pilais mun aineenvaihduntaa! :D

 ------------------------------------------

Siinä vähän aineenvaihdunta-faktoja. Nyt halusin kuulla et oliko tää postaus kokonaisuudessaan hyödyllinen ja haluaisitteko lukea enemmänkin tällasia? Tai enemmän ylipäätään liikuntaan ja terveyteen liittyviä? Ite ainakin tykkäisin tällasista, nää on aina välillä hyvä palauttaa mieleen vaikka olisikin aiemmin kuullut jotkin kohdat. :)


Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3