Bambuinen hammasharja - tammikuun ekoteko


Sain idean, että yritän tänä vuonna joka kuussa tehdä yhden uuden ekoteon ja opetella yhden uuden ekologisemman elämäntavan. Pienin askelin on helpompi opetella uusia asioita, ja varsinkin uudet elämäntavat vaativat aina totuttelua. Viime vuoden loppupuolella meillä esimerkiksi opeteltiin biopussien käyttö, ja niiden käytöstä onkin tullut jo ihan tapa.Tammikuun ekoteko oli mulla henkilökohtainen, sillä sain joululahjaksi toivomani bambuhammasharjan. Mulla on ollut ideana vaihtaa joitain käyttöesineitä ekologisempiin vaihtoehtoihin, ja tämä oli niistä vuoden ensimmäinen. Aiemmin olen vaihtanut myös hiusharjan bambuiseen versioon.Miettikää mitkä määrät muovisia hammasharjoja lentää roskiin vuosittain. Yhdellä ihmisellä noin neljä, jos vaihtaa suositellusti kolmen kk välein. Eli pelkästään suomalaiset käyttävät niitä yli 20 miljoonaa vuosittain. Tietenkin on muitakin muoviroskia, jotka roskaavat vielä reilusti enemmän. Mutta hammasharja on helppo vaihtaa ekologisempaan.

Tässä bambuversiossa on hyvää se, että bambu on antibakteerinen ja desinfioi itse itsensä. Kunhan sen antaa kuivua kunnolla pesujen välissä. Se tarvitsee vaihtaa uuteen vasta sitten kun sen harjakset on vääntyneet ja kuluneet. Jotka ovat muuten biohajoavaa nylonia. Vaikkakin ilmeisesti lopullinen hajoaminen tapahtuu vasta kolmen vuoden paikkeilla.

Miksi sitten bambu? Bambu ei tietenkään ole missään lähellä tuotettua. Mutta bambu on maailman nopeiten kasvava materiaali, mikä tekee siitä minusta aika ekologisen materiaalin noin muuten. Mun harja on Humble brush -merkkinen ja niitä saa ainakin Yliopiston Apteekeista, Ruohonjuuresta ja Sokoksista.

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3