Päivä Ankkapurhan kulttuuripuistossa

*Teksti on julkaistu Kouvolan Sanomissa ja tehty yhteistyössä Ankkapurhan kulttuuripuiston kanssa.*

Tänä kesänä Kaakon Viestintä ja Starbox toteuttavat Lähimatkailulähettiläät-kampanjan, jonka tarkoituksena on esitellä teille Kaakkois-Suomen ihanimpia matkailukohteita. Minä pääsen esittelemään teille Kotkaa ja sen lähialueita. Muutamassa kohteessa olenkin jo kerennyt käydä ja ajattelin jakaa teille tänään niistä ensimmäisen, joka sijaitsee Anjalassa - Kouvolan ja Kotkan välissä.

Ankkapurhan teollisuusmuseo

Mikä Ankkapurha?

Ankkapurhan kulttuuripuisto, Anjalassa, yllätti minut monipuolisuudellaan. Pääosassa on vanha Anjalan kartano, jonka historian voit tuntea lattialankkujen narahdellessa takanasi, ihan kuin joku seuraisi sinua. Tai kuten minun vierailuni aikana, löysimme oppaideni kanssa yllättäen uuniluukun takaa vanhan savukeaskin, joka on luultavasti lojunut uunissa monta kymmentä vuotta. Historian läsnäolon kyllä tuntee.


Perinteisen museomaisen kävelykierroksen sijaan, jossa "katsoa saa, muttei koskea" -mentaliteetti on lujassa, Anjalan kartanossa on tarkoitus kokea historia konkreettisesti, sillä kulttuuri kuuluu kaikille. Puutarhan nurmikolle oli asetettu kyltti, joka kehottaa kävelemään nurmikolla ja syötävän puutarhan antimet ovat kaikkien piknik-vierailijoiden käytössä.


Mitä siellä voi tehdä?

Kartanon pihapiirissä on taisteltu sotien aikana 1700-luvulla ja sen aikaiseen talonpoikaiselämään voi tutustua esimerkiksi ohjattuihin roolipeleihin eläytymällä. Kesäkuun alusta pääsee kartanoa tutkimaan ensimmäistä kertaa Suomessa myös virtuaalisesti oman puhelimen avulla. Virtuaalihuoneessa voit nähdä, miltä kartano on sisustettuna mahtanut näyttää aikoinaan. Ajattelin itse käydä vielä testaamassa kartanon yläkerrasta löytyvän pakohuonepelin. Historiallinen ympäristö saattaa tuoda peliin oman säväyksensä.

Anjalan kartano

Kartano sijaitsee aivan Anjalanlahden rannalla, jossa voi esimerkiksi käydä melomassa tai kalastamassa. Lähellä kulkee kuuleman mukaan myös Kouvolaan kaunein luontopolku juurikin Kymijoen ja Anjalankosken viertä. Seinäkiipeily on viety aivan uudelle tasolle, kun kartanon pihassa kiipeilläänkin puissa. Kesän aikana kartanon alueella järjestetään myös paljon liikuntatapahtumia, kuten puistojoogaa kävelykierroksia. Liikuntamahdollisuuksia siis riittää.

Makasiinikahvila

Kartanon yhteydessä olevaan vanhaan viljamakasiiniin on rakennettu viihtyisä kahvila, joka tarjoaa vastajauhetun kahvin, jäätelön ja paikallisten herkkujen lisäksi santsikupin pöytään. Kuvittelin itseni hellepäivänä kahvilan terassille juomaan lasin kuohuvaa tai nauttimaan jäätelöä riippumattoviikoilla puistossa vapaasti käytettäviin riippumattoihin.

Kirsikkapuu syötävässä puutarhassa

Kartanoon vievän vanhan tammikujan vieressä sijaitsee syötävä puutarha, joka tarjoaa mielestäni mainion piknikpaikan retkeilijöille. Aroniapensaiden keskeltä paljastuu labyrintti, jonka pensaita ovat olleet istuttamassa viereisen nuorisokeskuksen leirikoululaiset. Kulttuuripuiston tuotot menevätkin suoraan nuorisokeskuksen kehittämiseen, joten vierailun jälkeen tietää tehneensä hyvää.

Leirikoululaisten taidonnäyte. Ihan kuin sydän.

Miksi kannattaa lähimatkailla?

Lähimatkailu on huomattavasti helpompaa ja halvempaa, kuin ulkomaille lähteminen. Senkun hyppäät autoon tai vaikka pyörän selkään ja hurautat lähimpään matkailukohteeseesi. Suomessa on kuitenkin paljon kauniita paikkoja, joihin et varmasti ole kaikkiin vielä edes tutustunut. Joko tiedät missä on sinun lähialueesi parhaat matkailukohteet?
Meitä lähimatkailulähettiläitä ja matkailukohteita voit seurata facebookissa ja instagramissa. Mun matkakohteitani voit seurata mun instassa, ja tuun kertomaan niistä teille tänne blogiin. 

PS. Lehtijutun voitte käydä lukemassa Kouvolan Sanomien digilehdestä.

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3