Miten säästää helposti ja huomaamattomasti?

Viikko vielä palkan tuloon, mutta tili tyhjä. Joudutko laskemaan tarkasti pennosesi, jotta ne riittävät koko kuukaudeksi? Pesämunaa ei oikein ole, ja puskurirahasto on täyttä hepreaa. Myös pienituloiset voivat säästää. Helposti ja huomaamattomasti.

Muistatteko, kun vielä kaksi vuotta sitten olin "köyhyysloukussa"?

Mä lasken itseni pienituloiseksi ja oon elänyt aikalailla kädestä suuhun jo jonkun aikaa. Osaan kyllä ennakoida tulevia isompia kulueriä, ja yleensä säästänkin pitkään niitä varten. Siirrän toiselle tililleni esimerkiksi tietyn osan tulevasta autovakuutusmaksusta kuukausittain. Mutta yllättäviin menoeriin en oikein pysty varautua. Eikä minulla ole ollut niitä varten erillistä rahastoa tai säästöjä.
Säästötilien korot ovat nykyään niin pieniä, että käytännössä on sama lepuuttaako säästöjään säästö- vai käyttötilillä. Tämän takia olen miettinyt pidemmän aikaa eri rahastoihin sijoittamista. Olen kuitenkin vielä suunnitteluasteella varsinaisen sijoittamisen kanssa, mutta löysin oivan tavan laittaa kuukausittain helposti rahaa säästöön. Pieniä summia, mutta kumminkin.

OP:n sähköinen Säästölipas on huomaamaton tapa laittaa sivuun pieniä summia rahaa esimerkiksi reissaamista tai isompia hankintoja varten. Tai miksei vaikka vaan sen pahemman päivän varalle. Mä itse haluan vain säästöön jonkun verran rahaa, ja myöhemmin ajattelin laittaa säästöön saadut roposet rahastoon poikimaan lisää korkoa. Säästötavoite on hyvä pitää mielessä, jotta pystyy tietoisesti tekemään parempia valintoja taloutensa kannalta.
Miten se Säästölipas sitten toimii? Asetin Säästölippaalle tavoitesumman, jonka haluan saavuttaa. Joka kerran kun käytän pankkikorttia ostoksiini, siirtyy Säästölippaaseen asetetun summan verran rahaa. Itselläni siirtyy euro jokaisesta tekemästäni ostoksesta säästöön. Tilille voi myös halutessaan siirtää rahaa ja nostaa varoja maksutta, jos tarve tulee. Omalle tililleen saa myös asetettua turvarajan, jonka jälkeen tililtä ei siirry lippaaseen rahaa.


Meillä on myös pienille kolikoille oma säästölippaansa.

Olen saanut huomaamattani kerrytettyä jo pienen potin lippaaseen ja kun puolet tavoitteestani on kerätty, saan sijoitettua tililtä suoraan rahastoihin - jos niin haluan. Pääsen näin siis helposti alkuun sijoittamisessa. On ollut myös kiva huomata, ettei pienten summien säästäminen ole kaatanut talouttani. Vaikka aikaisemmin niin ajattelin. Luinkin jostain, että lähes kaikilla on kyllä mahdollisuus säästää. Myös meillä pienituloisilla.
PS. Muillakin pankeilla kuin OP:lla on vastaavia säästötoimintoja. Nordealla ainakin ePossu-palvelu ja muillakin erilaisia säästötilille tehtäviä automaattisiirtoja.

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3