Bled - Slovenian helmi


Kävimme kuukausi sitten poikaystäväni perheen kanssa lomamatkalla Slovenian Bledissä. Maa oli mulle ennestään suhteellisen tuntematon; tiesin suurin piirtein missä se sijaitsee ja että siellä pelataan jääkiekkoa. Sain kuitenkin yllättyä positiivisesti ja suosittelen maata muillekin. Kohta ymmärrätte miksi.


Alpit reunustavat Bledin kaupunkia
Näkymä meidän parvekkeelta.

Meitä oli iso, 8 hengen porukka ja yövyimme koko kahdeksan päiväisen reissumme ajan loma-asunnossa pienen Bled-kaupungin kupeessa, Alppien juurella. Bled on tunnettu sen samannimisestä järvestään ja se onkin sekä slovenialaisten sekä naapurimaiden suosikkikohteita. Populaa pienessä kaupungissa siis riittää, vaikkakin Aurinkorantojen ja vastaavien turistirysistä, tämä paikka on kaukana.
Syy 1: Suuret turistimassat eivät (ihan) vielä ole löytäneet Sloveniaa, joten nyt on vielä hyvä hetki matkustaa sinne. Bledissä kuulin itse suomen kieltä ihan vain muutaman kerran ja nekin sattuivat samalla päivälle ja saman kävelyreitin varrelle. 


Bledin linna
Linnan alla oli maksullinen uimaranta.

Jos Kotka on tunnettu siisteistä ja hyvinhoidetuista puistoistaan, niin on varmasti Slovenia ja Bledikin. Pihojen pensasaidat oli leikattu niin siisteiksi ja nurmikot tasaisiksi. Kukat loistivat kuumuudesta huolimatta ja roskia sai oikein etsiä maasta. Bled on hyvin siisti kaupunki, jossa roskaamista ei katsota hyvällä. Roskakoreja on melkein joka kadunkulmassa ja huomaa, että sekä paikalliset että turistit ovat omaksuneet siistin elämäntavan.
2. Kaikkialla on siistiä ja puhdasta. Turistikojuja on todella vähän ja järvellä ei ole kovaäänisiä moottoriveneitä laisinkaan.


Vintgar Gorge
Rotkon pohjalla kulkeva joki.

Muutamana päivänä vuokrattiin auto ja käytiin vähän kauempana tutustumassa paikkoihin, joista oltiin kuultu hyvää. Ehkä eniten kaikkialla oli hehkutettu Vintgarin rotkoa, joka oli noin 1,6 km pitkä kävelyreitti rotkon pohjalla kulkevan kosken viertä. Reitin päässä sijaitsee pieni kahvila ja takaisinpäin käveltiin samaa reittiä. Bledistä ei Vintgariin ollut pitkä matka, mutta meillä sattui samana päivänä olemaan auto käytössä, joten mentiin sillä.
Rotkossa saattaa hyvänä päivänä olla tungosta, sillä polut ja joen ylittävät sillat ovat suhteellisen kapeita. Mutta meille sattui joko hyvä päivä tai pieni tihkusade karkotti muut turistit. Ehkä kauneimmat maisemat koko Slovenian reissulla nähtiin täällä.


Bled-järvi
Ojstrican näköalapaikalta.

Järven ympärillä on useampia kukkuloita, joista on tietenkin henkeäsalpaavan kauniit maisemat järvelle päin. Me kiivettiin Ojstrican näköalapaikalle, joka oli yllättävän vaikeakulkuinen reitti ja ihan kaikki eivät varmasti kukkulan päälle jaksa tai pysty edes kiivetä. Olin kuitenkin etukäteen nähnyt kuvia postikorttikuvamaisesta paikasta, joten olihan minun pakko tuonne kiivetä räpsimään omat otokseni. Ja kyllä kannatti!
3. Bledin ympäristössä on paljon nähtävää ja runsaasti aktiviteetteja. Paljon historiallisia paikkoja ja kauniita vaellusreittejä. Voit vuokrata veneen, pyörän tai SUP-laudan. Käydä melomassa, soutamassa, kiipeilemässä, lentämässä liitovarjolla tai laskemassa vaijeriliukua. 


Italian Trieste
Italian kautta Välimeren rannalle Piraniin.
Piranin kapeat kadut
Planican lentomäki

Auton vuokraaminen Sloveniassa helpottaa paljon. Vaikka maa on pieni, on siellä myös niin paljon nähtävää, että auton kanssa saat enemmän irti matkastasi. Me tehtiin päiväreissu Välimeren rannalle Piraniin, ja ajettiin sinne Italian Triesten kautta koukaten. Oli muuten mun eka kerta Italiassa ja olisin voinut viettää siellä enemmänkin aikaa. Piran oli kuin mikä tahansa Välimeren rantakaupunki pienoiskoossa. Kapeat kujat, meren tuoksu, rantaravintolat, mutta onneksi hyvin vähän turistikojuja. Niitä oikeastaan ei ollut juuri missään koko Sloveniassa.
Kranjska Gora oli myös lyhyen ajomatkan päässä Bledistä ja sen suurin nähtävyys on varmasti Planica, jonka moni tuntee varmasti mäkihypyn kautta. Osa seurueestamme kiipesi Planican lentomäen huipulle, itse jaksoin henkeä haukkoen ehkä noin puoliväliin. En tiedä olisinko edes uskaltanut korkeammalle.
4. Slovenia on monipuolinen maa sekä sen naapurimaihin on helppo matkustaa saman loman aikana. Sloveniassa pääset kaupunkilomalle, maaseudulle, vuoristoon laskettelemaan tai Välimeren aaltoihin pulikoimaan. Bledistä oli lyhyt matka Italiaan sekä Itävaltaan ja etelämpänä moni saattaa vierailla myös Kroatian puolella.


Kirkkosaari
Pletna-vene
Ei morsiusparia tällä kertaa kirkossa, vain turisteja.

 Bled-järven tunnetuin nähtävyys on tämän postauksenkin kuvissa jo useampaan otteeseen vilahtanut kirkkosaari. Saarelle pääsee Pletna-veneen kyydissä, vuokraamalla oman soutuveneen tai kajakin - tai kuten me, vuokraamalla kalamiehille päiväksi moottoriveneen (hiljaisen sellaisen) ja hyödyntämällä kyydityksen sillä. Kirkko on sisältä todella kaunis ja ensimmäinen kirkko saarelle on rakennettu jo 1400-luvulla. Korkea kellotorni on ilmestynyt saarelle hieman myöhemmin, mutta sinnekin kannattaa ehdottomasti kiivetä. Jos hyvin käy niin saatat sattua saarelle häiden aikaan, sillä kirkkosaaressa sekä Bledin linnassa järjestetään paljon häitä. 
5. Bledin kirkko. Käy joko saarella syömässä täydelliset jäätelötötteröt, kirkossa ja kellotornissa ihailemassa kulttuuria tai tyydy vain kuvailemaan saarta järven reunalta. Kirkkoa ei kuitenkaan voi olla huomioimatta.


Ravintola Sova
Tässä välittyy paremmin veden oikea väri.
Meriahventa shamppanjavaahdolla

Kun äsken mainitsin veneen vuokraamisesta kalamiehille, niin mainitsen senkin että jos kalaa haluaa järvestä saada niin varmimmin sen saa ravintolassa tilatessa. Ja ravintoloista puheen ollen, kävimme syömässä paljon kehuja saaneessa ravintola Sovassa. Teimme pöytävarauksen edellisenä päivänä ja onneksi teimme, ravintola oli todella täynnä. Näkymät oli huikeat ja kaikki tuntuivat pitävän ruoasta.
6. Kalastamisen takia Blediin ei kannata matkustaa, mutta ruoan takia kyllä. Ylipäätään Sloveniassa on Suomea hieman huokeampi hintataso, joten hyvänkään ravintolan hinnat eivät päätä huimaa. Ja juomapuoli oli sitäkin halvempi. Ps. Ikävä Lidlin 1,5 litraista 2€:n Sangria-pulloa!!


Ljubljana ja Ljubljanica-joki
Ylhäällä Ljubljanan linna.

Viimeisenä päivänä ennen iltalentoa vietettiin muutama tunti aikaa Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa. Alkuun olin vähän ihmeissäni, sillä itse keskusta on ehkä hieman likainen eikä kovin kummoinen. Mutta heti kun pääsimme vanhan kaupungin puolelle, olin myyty. Se oli kuin pikku-Italia koristeellisine rakennuksineen ja kapeine kujineen. Ljubljanica-joki oli viehättävä ja olisin voinut kuvata joenvartta ja rakennuksia vaikka koko päivän.
7. Ljubljanan vanha kaupunki. En ehkä viettäisi päivää pidempää aikaa pääkaupungissa, vaan tämmöinen muutaman tunnin kiertely oli mielestäni juurikin sopiva aika. Muista aina välillä nostaa katseesi ylös, sillä rakennuksiin on piilotettu kauniita koristeita sekä patsaita ja saatat myös huomata spotin, jossa sijatsee Ljubljanan oma sää. ;)


Meidän vuokrakämpän edestä.

Kaikin puolin hyvä reissu siis! Tykkäsin erityisesti siitä, miten monipuolinen ja siisti Slovenia on. Sekä miten paljon tekemistä ja kokemista siellä on. Paikalliset olivat erittäin ystävällisiä ja hinnat suhteellisen huokeita. Myös turistien vähyys, turistiroinan poissaolo ja se, että hotellien sijaan oli paljon loma-asuntoja, saavat minulta kiitosta. Ja koska paljon jäi vielä näkemättä, voisin kuvitella reissaavani Sloveniaan vielä joskus myöhemminkin.

Ei kommentteja

Iso kiitos kommentistasi! <3